Design Grafic: 10 reguli de aur în Web Design

În această săptămână ascultam un podcast despre design grafic iar autorul spunea „design-ul nu este atât de important precum brand-ul”. Din anumite motive m-au pus pe gânduri. Gândindu-mă cine face ce? Design-ul face marca sau invers? Mereu încerc să mă documentez cât mai mult, dar niciodată nu mi-am pus această întrebare. Astăzi este ziua în care voi schimba acest lucru.

18 minute de citit

Am decis să scriu despre ceva aproape de inima mea. Design-ul vizual aka design grafic. Mai exact, 10 reguli în web design de bază pe care am învățat să le folosesc și pe care le consider esențiale pentru mine să-mi fac bine treaba @ ZONK.

Voi păstra acest articol scurt și voi încerca să explic fiecare dintre aceste reguli într-un mod cât mai simplu. Sigur vă voi face să înțelegeți cât de importante sunt cele 10 reguli în web design.

„Gata de decolare?” Totul începe cu …

1. Punct + Linie = Formă

Aceasta este fundația simplă a oricărui design, indiferent de tipul acestuia. Cu aceste principii puteți crea orice doriți, de la forme simple la forme foarte complexe. Totul se face combinând aceste elemente simple.

După cum am învățat în geometrie, un punct este o combinație coordonatelor x și y.

Dacă conectați două puncte, veți obține o linie. O linie formată dintr-o multitudine de puncte. Dacă adăugați un al treilea punct și le conectați pe toate, aveți o formă, fie că este pătrat, triunghi, trapez, hexagon etc.

Pentru ochii tăi, aceste forme sunt prea simple, până când mai adaugi ceva la ele.

2. Culori

Putem vedea peste 10 milioane de culori diferite. De la roșu la violet, și, de la o vârstă fragedă toți învățam să atribuim anumite valori sau înțeles anumitor culori. Un exemplu simplu, semafoarele. Sunt doar culori, dar am aflat că roșu înseamnă oprire. Verde înseamnă că putem trece și galben înseamnă să încetinești înainte de a deveni roșu. Ceea ce vreau să spun este că luăm acțiuni foarte diferite doar pe baza unei culori. Uneori chiar fără să ne gândim la asta. Și aici începe lunga poveste despre modul în care brandurile folosesc culori pentru anumite tehnici de marketing. Dar vom discuta acest lucru mai pe pe larg într-un alt articol.

Toate acestea pentru a spune că puteți adăuga sensul, intenția și tonul doar prin alegerea culorii potrivite. Trebuie doar să vă asigurați că înțelegeți foarte bine pentru cine realizați design-ul.

3. Font

Consider că unul dintre cele mai importante și dificile lucruri pentru un designer este să aibă dreptate. Nu este vorba numai de ceea ce scrieți, ci de modul în care îl prezentați. Tipografia este modul în care arată cuvintele dvs. Și, de exemplu, o tipografie pentru un logo contează foarte mult.

În funcție de fontul pe care îl alegeți, puteți oferi un aspect profesional (fonturi drepte) sau puteți oferi un aspect copilăresc (fonturi curbate). Există mii de fonturi diferite din care putem alege. Dar dacă nu aveți nevoie de ceva capricios sau încercați să faceți ceva foarte specific, v-aș sfătui întotdeauna să rămâneți la cele clasice.

Tipografia, precum și culoarea, vă permit să definiți un font.

4. Spațiere

Spațierea poate fi un producător sau un spărgător, mai ales în tipografie. Trebuie să luați în considerare modul în care fiecare element relaționează unul cu celălalt, dându-le distanța exactă de care au nevoie. Spațiul poate fi puternic și poate ajuta clientul să navigheze prin design-ul dvs. Acesta poate fi, de asemenea, un loc pentru a odihni ochii.

Dar aveți grijă, cu prea mult spațiu, design-ul dvs. vă arata neterminat și cu prea puțin spațiu, va fi prea aglomerat.

5. Echilibru în design grafic

Acum este momentul să faceți ca design-ul să arate mai interesant și atrăgător prin adăugarea unor contraste. Echilibrați-vă elementele de design grafic prin examinarea greutății lor vizuale. De exemplu, o formă roșie mare în colțul din dreapta jos vă va scufunda design-ul din acea parte.

Soluția este să o mutați în altă poziție sau să compensați greutatea respectivă.

6. Scala

În design-ul dvs. nu toate elementele ar trebui să aibă aceeași importanță. Soluția este este să vă jucați prin scalarea elementului. De exemplu, într-un logo, lucrurile mici oferă uneori un aspect profesional. Dar când vorbim despre un articol pe blog, titlurile sunt cele mai mari și mai scurte, astfel încât să puteți vizualiza pagina rapid și să vedeți dacă este ceva interesant pentru a citi.

Apoi avem subtitlurile care sunt mai mici, dar vă oferă puțin mai multe informații despre articol. Și, în sfârșit, avem articolul care are cea mai mică dimensiune a fontului, dar și cel mai confortabil pentru a citi o bucată lungă de text.

Deci, e vorba de dimensiune. 🙂

7. Utilizați liniile ajutătoare

Un bun exemplu îl veți găsi într-o revistă sau un ziar. Structura și design-ul va deveni mai plăcut și mai ușor de digerat cu liniile ajutătoare (grid). Pentru mine, ca grafician, opțiunea aceasta în Photoshop este foarte importantă. Însă, simetria nu este întotdeauna plăcută ochiului.

Chiar dacă faceți ceva haotic în mod intenționat, trebuie să existe o ordine pentru acest haos.

8. Încadrare

Acest concept este o cheie în fotografie, dar și în design grafic, indiferent dacă utilizați o imagine, o ilustrație sau altceva. Încadrând ceva în mod corespunzător face diferența.

Redirecționează ochiul spre ceea ce contează, elemente de recoltare pentru a face subiectul să iasă în evidență față de restul. Este vorba doar de a spune povestea potrivită și de a o spune bine. Dacă simți că lipsește ceva, încearcă să te joci cu ea.

9. Texturi și modele

În viziunea mea văd texturile și modelele că niște accesorii. Nu trebuie să le folosiți tot timpul, dar câteodată vă pot schimba percepția despre design-ul grafic într-un mod pozitiv. Din păcate, aceste elemente nu mai sunt la modă așa cum au fost odată, dar pot adăuga mai multă dimensiune unui design grafic. De exemplu, le puteți folosi în procesul de tipărire și puteți adăuga lucruri precum elemente conice, embosare sau lac UV.

În ceea ce privește modelul, le văd mai ales ca o modalitate de a adăuga o senzație dinamica unui design grafic plat și o modalitate de a compensa excesul de spațiu negativ.

10. Concept vizual

Acesta este cel mai important pas din spatele design-ului grafic. Acest pas îl fac, de obicei, împreună cu ceilalți colegi de la ZONK. Îmi place foarte mult brainstorming-ul și vreau să aud o altă opinie, chiar și critici. De ce nu?

Nu uitați, dacă conceptul dvs. este puternic, veți putea să-l apărați și să-l vindeți clientului / șefului dvs. sau oricui îl prezentați. Concentrați-vă doar pe design grafic. E tot ce contează. Sper ca te-au ajutat și cele 10 reguli în web design. Acum le poți aplica pe propriul website.

Ca notă finală, trebuie să menționez: design-ul grafic este obiectiv, dar percepția care se dezvoltă din el a fost întotdeauna subiectivă. Așa se spune, design-ul grafic contează, deoarece este o formă de comunicare și are puterea de a schimba subiectivitatea.

Crește-ți afacerea eficient!

Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri din IT și pentru a putea beneficia de materiale gratuite utile pentru creșterea afacerii tale.    Postari recente

    Go to Top